Nederlands bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in eieren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nederlandse pluimveebedrijven die zijn gedupeerd door het gebruik van het giftige insecticide fipronil, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden aansprakelijk. Het bedrijf, ChickFriend uit Barneveld, is er volgens hen verantwoordelijk voor dat het verboden middel in eieren is terechtgekomen. Fipronil kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor nieren, lever en schildklier. ANP meldt voorts dat de bron van de besmetting vermoedelijk bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen ligt. De autoriteiten vielen onlangs binnen bij een bedrijf in Weelde, een deelgemeente van Ravels, dichtbij de Nederlandse grens. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft van meerdere bedrijven gehoord dat ze ChickFriend schriftelijk op de hoogte hebben gesteld, zei NVP-voorzitter Hennie de Haan vandaag. De Haan houdt er rekening mee dat het bedrijf failliet zal gaan. ChickFriend zelf was onbereikbaar. De voicemail van het bedrijf meldt dat dit wegens "zakelijke omstandigheden" is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten gisteren om eieren met bepaalde codes erop niet te eten, omdat daar een zodanig hoge concentratie fipronil in zit dat het een acuut gezondheidsgevaar oplevert. Op die eieren, afkomstig van een bedrijf uit het Gelderse Eck en Wiel, staat de code X-NL-40155XX. De X staat daarbij voor ieder getal. Volgens de NVWA kunnen consumenten andere eieren gewoon eten.

In totaal heeft de inspectiedienst zo'n 180 van de circa duizend pluimveebedrijven geblokkeerd, omdat daar vermoedelijk fipronil is gebruikt. Waarschijnlijk ligt de bron van de besmetting bij een Belgische leverancier van bestrijdingsmiddelen. De autoriteiten vielen onlangs binnen bij een bedrijf in Weelde, een dorp dichtbij de grens onder Tilburg.

Intussen is ook in Duitsland onrust ontstaan over eieren uit Nederland en België. De deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft inmiddels bijna een miljoen eieren laten terugroepen. Dat gebeurde nadat bij een verdeel- en inpakpunt bij de plaats Borken het gif in eieren werd ontdekt. Via het verdeelpunt werden ook 1,3 miljoen eieren naar de deelstaat Nedersaksen getransporteerd. Het ministerie van Landbouw in die staat adviseerde inmiddels om die ook uit de handel te halen. Het is niet bekend of ook in andere deelstaten eieren met gif zijn terechtgekomen.

Bron: Belga