Griekenland veroordeelt gewezen hoofdstatisticus die begrotingscijfers publiceerde

Griekenland veroordeelt gewezen hoofdstatisticus die begrotingscijfers publiceerde
Griekenland veroordeelt gewezen hoofdstatisticus die begrotingscijfers publiceerde

Een rechtbank in Athene heeft het vroegere hoofd van het Griekse nationaal bureau voor de statistiek (Elstat) veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor het zonder toestemming publiceren van begrotingscijfers uit 2010. Die statistieken lagen mee aan de basis van de crisis in Griekenland. Andreas Georgiou werd schuldig bevonden aan het “ongeoorloofd publiceren” van een overwacht hoog begrotingstekort (15 procent van het bruto binnenlands product) tegenover Eurostat. Volgens de rechter had hij eerst overleg moeten plegen met de andere bestuursleden van Elstat. Politici en de openbaar aanklager verwijten de man er ook van de cijfers te hebben overdreven. De rechter legde de maximumstraf op.

Door zijn zware begrotingstekort kon Griekenland geen geld meer ophalen op de financiële markten en moest het land op zoek naar noodhulp. Dat kwam er enkel in ruil voor forse besparingen en hervormingen, die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.

Een woordvoerster van de Europese Commissie sprak haar steun uit voor Georgiou en beklemtoonde het belang van de onafhankelijkheid van statistische diensten binnen de Europese Unie. “Die onafhankelijkheid is de sleutel tot het correct functioneren van de economische en monetaire unie. Dit is zelfs beschermd door EU-wetgeving”. Ze wees erop dat de statisticus nog in beroep kan gaan voor het Griekse hooggerechtshof.

Bron: Belga