Geweld Syrië – Hulporganisaties waarschuwen voor medische situatie burgers in Raqqa

Burgers in de noordoostelijke Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van terreurgroep Islamitische Staat (IS), worden geconfronteerd met grote moeilijkheden om dringende medische hulp te verkrijgen. Daarvoor waarschuwen humanitaire organisaties dinsdag. “Patiënten vertellen ons dat grote aantallen zieke en gewonde mensen vastzitten in Raqqa-stad met weinig of geen toegang tot medische hulp en een geringe kans de stad te kunnen ontsnappen”, zei Vanessa Cramond, medische coördinator voor Turkije en het noorden van Syrië bij Artsen Zonder Grenzen. De weinige patiënten die door de organisatie zijn behandeld, werden de stad uitgesmokkeld. Dat is de enige manier, zeiden ze, maar veroorzaakt gevaarlijke vertragingen voor dringende medische hulp.
Het VN-noodhulpbureau OCHA zei bezorgd te zijn over de veiligheid van duizenden burgers die vastzitten in de stad, nu de gevechten en militaire operaties in het gebied aanhouden. “De gezondheidsomstandigheden in al-Raqqa verslechteren naar verluidt snel, met mensen die risico lopen op epidemische ziekten zoals cholera en hepatitis, terwijl naar schatting 20.000 tot 50.000 mensen vast blijven zitten”, aldus OCHA.
Het bureau zei nog dat tot op heden meer dan 200.000 mannen, vrouwen en kinderen sinds 1 april zijn ontheemd.
De door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (Syrian Democratic Forces, SDF) startten in november een militaire operatie om de stad te heroveren. IS nam de stad in 2014 in. In juni kwamen troepen van de SDF de stad in. Vorige week zeiden de strijdkrachten dat ze IS-militanten uit de helft van de stad hadden verjaagd.

Bron: Belga