Crisis Venezuela: EU betreurt “stap in verkeerde richting” na arrestatie oppositieleden

Crisis Venezuela: EU betreurt
Crisis Venezuela: EU betreurt "stap in verkeerde richting" na arrestatie oppositieleden

De Europese Unie heeft vandaag de arrestatie veroordeeld van twee leden van de oppositie in Venezuela, en spreekt van “een stap in de foute richting”. De EU herhaalt haar oproep tot een “de-escalatie van spanningen”, die al geleid hebben tot 120 doden in vier maanden in het Zuid-Amerikaanse land. Deze ochtend raakte bekend dat oppositieleden Leopoldo Lopez en Antonio Ledezma, die onder huisarrest geplaatst werden voor het aanzetten tot geweld en samenzwering, werden opgepakt door de inlichtingendiensten. Ze hadden allebei opgeroepen om de verkiezing van zondag over de grondwetgevende vergadering te boycotten.

“Dit is duidelijk een stap in de foute richting. We eisen meer informatie van de Venezolaanse autoriteiten over hun situatie”, aldus een woordvoerster van de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU Federica Mogherini. “Enkele weken geleden verwelkomden we nog dat Lopez de gevangenis kon verlaten en onder huisarrest werd geplaatst.”

“We blijven de overheid oproepen om dringend te werken aan maatregelen die het vertrouwen herstellen, met een de-escalatie van de spanningen als doel”, klinkt het nog. De woordvoerster riep president Nicolas Maduro ook op “om betere omstandigheden te creëren zodat de inspanningen rond een vreedzame en onderhandelde oplossing kunnen voortgezet worden”.

In vier maanden van protesten tegen het regime van Maduro zijn al minstens 120 mensen om het leven gekomen. Volgens de ngo Foro Penal telt het land zowat 490 “politieke gevangenen”. De oppositie heeft opgeroepen om morgen opnieuw op straat te komen.

Bron: Belga