Belgische werknemers hebben vaakst last van beroepsziektes aan pezen

Belgische werknemers hebben vaakst last van beroepsziektes aan pezen

De vaakst voorkomende beroepsziekte in ons land is ‘tendinopathie’, of de overbelasting van allerhande pezen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s Fedris. Het agentschap behandelde in 2016 in totaal 9.672 erkenningsaanvragen voor beroepsziekten, ongeveer even veel als het jaar daarvoor. Iets minder dan een derde daarvan ging over letsels aan pezen. Naast overbelaste pezen hebben Belgische werknemers ook vaak last van het carpaal tunnelsyndroom, een geknelde zenuw ter hoogte van de pols. Op plaatsen drie en vier volgen rugklachten en ademhalingsproblemen.

Van de 9.672 aanvragen werden er vorig jaar 3.100 effectief erkend als beroepsziekte. Ongeveer twee derde heeft een financiële compensatie gekregen omdat ze tijdelijk niet konden werken, een kleine 10 procent blijft definitief voor een deel invalide.

Fedris, dat begin dit jaar ontstond uit een fusie tussen de Fondsen voor Arbeidsongevallen en Beroepsziekten, behandelde vorig jaar ook 1.107 aanvragen naar aanleiding van het overlijden van een persoon na een beroepsziekte. In 2013 waren dat er nog 1.431. Meestal gaat het om longaandoeningen als silicose en asbestose (91 procent). In 334 van de 1.107 gevallen erkende Fedris het verband tussen het overlijden en de beroepsziekte.

bron: Belga