Belgische test van preventieve behandeling van aidsvirus succesvol

Belgische test van preventieve behandeling van aidsvirus succesvol

België heeft met succes een middel tegen het aidsvirus getest, wat van ons land een Europese pionier maakt in de strijd tegen HIV. Dat schrijft Le Soir vandaag. Belgische onderzoekers stelden de resultaten van de baanbrekende studie vorige week voor het eerst voor, tijdens een conferentie in Parijs.

Seronegatieve personen met een verhoogd risico op besmetting namen Truvada, een preventief medicijn tegen retrovirussen. Tweehonderd vrijwilligers uit een risicogroep hebben deelgenomen aan de test. Een op de vier meldde in de laatste drie maanden betrekkingen te hebben gehad met meer dan 15 partners, van wie niet altijd geweten was of ze al dan niet besmet waren.

Aan het einde van het experiment was geen van de 200 patiënten besmet. “Dit is een opmerkelijk resultaat”, zegt Kristien Wouters van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, die de studie leidde. “Dit is zelfs beter dan een vaccin, omdat het volledige bescherming biedt als de medicijnen goed worden ingenomen. In Nederland werd bij een gelijkaardige studie een besmetting vastgesteld”, aldus de onderzoekster.

bron: Belga