Artsen Zonder Grenzen ondertekent Italiaanse gedragscode niet

Artsen Zonder Grenzen ondertekent Italiaanse gedragscode niet

Artsen Zonder Grenzen gaat de Italiaanse gedragscode voor hulporganisaties met reddingsschepen op de Middellandse Zee niet ondertekenen. Volgens de hulporganisatie bevat de code bepalingen die de reddingsactiviteiten bemoeilijken, met mogelijk ernstige humanitaire gevolgen, zegt AZG vandaag in een persbericht. Vooral het feit dat schepen geredde mensen altijd naar een veilige haven moeten brengen en niet mogen overbrengen naar een ander reddingsschip, levert onnodige beperkingen op, zegt AZG. Concreet zou dat ervoor zorgen dat er minder schepen in de reddingszone actief zijn, waardoor er dus ook minder mensen gered zouden kunnen worden. “Een afname van het aantal reddingsschepen verzwakt de reddingscapaciteit die nu al niet afdoende is – met meer verdrinkingsdoden tot gevolg.”

AZG is ook niet gewonnen voor de aanwezigheid van justitiële politie op de reddingsschepen. Dat druist volgens de organisatie in “tegen fundamentele humanitaire principes van onafhankelijkheid, neutraliteit en onpartijdigheid”.

Met andere bepalingen van de code, bijvoorbeeld de financiële transparantie, stemt AZG wel in. “Artsen Zonder Grenzen zal haar zoek- en reddingsactiviteiten voortzetten met inachtneming van alle relevante internationale en maritieme wetgeving”, aldus nog operationeel manager Annemarie Loof.

bron: Belga