Argentijnse krant die als enige kritisch over junta berichtte, stopt ermee na 141 jaar

Argentijnse krant die als enige kritisch over junta berichtte

De Engelstalige Argentijnse krant Buenos Aires Herald legt na 141 jaar de boeken neer. Het was de enige krant die berichtte over de mensenrechtenschendingen tijdens de militaire junta (1976-1983). De krant was vorig jaar al gereduceerd tot een wekelijkse editie.

Oorspronkelijk steunde de Buenos Aires Herald de militaire coup van 1976 die het regime van Isabel Perón omverwierp, maar veranderde van houding toen de junta tegenstanders begon te vermoorden of liet verdwijnen. De krant was het enige lokale medium dat over die schendingen berichtte.

Hoofdredacteur Robert Cox werd in 1979 gedwongen om op te stappen en met zijn familie naar de Verenigde Staten te vluchten, nadat hij gearresteerd werd en doodsbedreigingen kreeg. Toch bleef de Herald ook nadien kritisch berichten over de mensenrechtenschendingen door de junta. Volgens mensenrechtenorganisaties heeft het leger tot 30.000 mensen ontvoerd en vermoord in Argentinië.

De Buenos Aires Herald werd in 1876 opgericht door de Schotse immigrant William Cathcart. Ze werd in 1968 gekocht door de Amerikaanse groep Evening Post Publishing Company, en kwam in 2007 in Argentijnse handen binnen Grupo 23. Een jaar later werd de Herald overgekocht door AmFin SA, die besliste de krant stop te zetten.

bron: Belga