Daarom word jij altijd gebeten door muggen

Muggen hebben een voorkeur voor sportieve doelwitten
AFP / Y. Aung Thu

Dat sommige mensen vaker gestoken worden door muggen, komt door de geur van hun huid. Maar de zoemende insecten zijn vooral dol op sportieve doelwitten, zo blijkt uit onderzoek.

Als je de pech hebt om een aantrekkelijke prooi te vormen voor muggen, heb je je waarschijnlijk al afgevraagd hoe dat komt. Volgens wetenschappers kan je er zelf weinig aan doen: de insecten komen af op de geur van je huid.

Zweet

Een nieuwe studie toont wel aan dat muggen nog meer aangetrokken zijn door sportieve prooien. Dat komt omdat de dieren een zwak hebben voor koolstofdioxide en melkzuur. Als je sport, zweet je meer en stoot je lichaam meer CO2 uit. Het produceert dan ook meer melkzuur, wat als een magneet werkt op muggen.

Melkzuur

“Sommige mensen zijn van nature aantrekkelijker voor muggen dan anderen”, stellen de auteurs van de studie. “Maar als we aan de lichaamsgeur van onaantrekkelijke mensen melkzuur toevoegen, worden ze veel interessanter voor muggen. De insecten blijken hen te verkiezen boven mensen die van nature aantrekkelijker zijn.”