Jongetje ‘zwanger’ van zijn tweelingbroertje

Echografie
Foto Wikimedia

Een Indische jongen is geboren met zijn eigen tweelingbroer in zijn buik. De dokters slaagden erin de foetus te verwijderen.

De dokters ontdekten de foetus, die volledig volgroeide hersenen, benen en een arm had, in de buik van zijn broertje. Het gaat om een zeer zeldzame aandoening, die wereldwijd nog maar tweehonderd keer is voorgekomen.

Kan dodelijk zijn

“Het gaat om een eeneiige tweeling die een placenta deelt, waarbij de ene foetus zich rond de andere wikkelt en  de voeding steelt”, verklaart gynaecoloog  Neena Nichlani. “Zo kan de foetus zich nestelen in de schedel, buik of het staartbeentje van de andere. Voor de ‘gastheer’ kan dat dodelijk zijn, aangezien ze allebei van dezelfde navelstreng voeding krijgen.”

Voor dit jongetje liep het gelukkig beter af. De artsen slaagden erin de massa van ongeveer 7 centimeter die in zijn buik zat, succesvol te verwijderen. De pasgeboren jongen en zijn 19-jarige moeder uit de stad Mumbra, maken het allebei goed.

Uniek geval

Het was de radioloog Bhavna Thorat die de afwijking ontdekte bij de zwangere vrouw. “Wat dit geval zo uniek maakt, was dat er een minuscule hoofd met hersenen te zien was, terwijl deze foetus niet eens een schedel had.”