Verhoogde veiligheidsmaatregelen in Australië zorgen voor hinder

Verhoogde veiligheidsmaatregelen in Australië zorgen voor hinder

Australië heeft vandaag de veiligheid op de luchthavens verhoogd, wat zorgde voor grote vertragingen. Dat gebeurde enkele dagen nadat de politie een aanslag op een vliegtuig kon verijdelen. De passagiers van de luchthaven Kingsford-Smith in Sydney, de drukste van Australië, moesten aanschuiven in lange wachtrijen door de striktere bagagecontroles. “We zijn onverbiddelijk in onze pogingen om de Australiërs veilig te houden”, zei premier Malcolm Turnbull op een persconferentie gisteren, bij de aankondiging van de verhoogde maatregelen. Die komen er volgens hem op aanraden van de veiligheidsagentschappen.

Zaterdagavond werden vier mannen gearresteerd in Sydney voor het plannen van een aanslag. Op de nationale omroep ABC zei Turnbull dat hij niet kon zeggen hoe dicht ze stonden bij de uitvoering van hun plannen. “Ze waren vergevorderd”, klonk het wel.

Volgens lokale media zijn de verdachten twee Libanees-Australische vaders en hun zonen, maar dat werd nog niet bevestigd door de regering of de politie. Ze werden nog niet formeel in staat van beschuldiging gesteld, meldde ABC.

Ze zouden plannen hebben gehad om een internationale vlucht vanuit Sydney neer te halen, met een zelfgemaakte bom. Tijdens de antiterreuroperaties van zaterdag, werd materiaal daarvoor gevonden.

Het dreigingsniveau in Australië blijft onveranderd op drie staan, wat betekent dat de kans op een terroristische aanslag “waarschijnlijk” is. De politie zou er wel zeker van zijn dat de volledige terreurcel werd opgerold.

bron: Belga