Taskforce begeleidt hervorming civiele bescherming

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) richt een taskforce op om de hervorming van de civiele bescherming te begeleiden. De plaatselijke hulpdiensten krijgen voortaan als enige de bevoegdheid voor dringende hulp, maar die overgang verloopt niet overal even evident. Brussel dreigt met een belangenconflict. Dit voorjaar besloot Jambon om vier van de zes kazernes van de civiele bescherming te sluiten. Enkel de posten in Brasschaat en Crisnée blijven over. Dringende eerstelijnstaken - zoals uitrukken bij brand of verkeersongevallen - komen voortaan niet meer bij de civiele bescherming terecht. Daarvoor rekent Jambon overal op de brandweer. De regeling moet een einde maken aan de huidige praktijk waarbij sommige kazernes van de civiele bescherming in hun buurt ook brandweertaken uitvoeren of ziekenwagens op pad sturen.

Voor elke site wordt nu een taskforce opgericht om de overgang te begeleiden. Daarin zetelen vertegenwoordigers van het federale en het lokale niveau. De teams moeten onder meer zorgen voor een correcte overdracht van sites, gebouwen en materiaal. Ze moeten ook zorgen dat de brandweer- en ambulancediensten gegarandeerd blijven en dat het veiligheidsniveau op peil blijft. Tot slot moeten ze ook een overgang voor het personeel uitwerken.

De hervorming stuitte dit voorjaar op heel wat protest, onder meer van de Brusselse regering. Die dreigde een belangenconflict in te roepen zodra de documenten beschikbaar waren en zou dat nu in praktijk kunnen brengen. Volgens het kabinet-Jambon is het protest van Brussel zonder voorwerp. Het Gewest vindt dat de kazernes voortaan te ver van de hoofdstad liggen, maar dat maakt niet uit omdat het om tweedelijnshulp gaat, is te horen.

bron: Belga