Oekraïne haalt voor het eerst steenkool uit de Verenigde Staten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Oekraïense energieleverancier TsentrEnergie zal steenkool uit de Verenigde Staten importeren. Er is immers geen bevoorrading meer uit het oosten van het land, dat onder controle is van pro-Russische separatisten. Daarvoor is een als historisch bestempeld contract getekend met de Amerikaanse producent XCoal. "Dit akkoord markeert de eerste keer dat steenkool van de Verenigde Staten naar Oekraïne wordt geïmporteerd", zei Emie Thrasher, CEO van de Amerikaanse groep. Het contract was midden juli al getekend, maar werd vandaag pas aan de pers voorgesteld. Een eerste lading van 85.000 ton staat gepland voor begin september. Bedoeling is in totaal 700.000 ton te importeren tegen het einde van dit jaar. Volgens de Oekraïense energieleverancier zouden de voorziene volumes moeten volstaan voor het Oekraïense verbruik tijdens de komende winter.

De overeenkomst kadert in de akkoorden tussen de Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Die laatste had ook beloofd de steenkoolproductie in de Verenigde Staten een nieuw elan te geven.

Enkele Oekraïense bedrijven zagen zich genoodzaakt om hun toevlucht tot Rusland te nemen voor hun bevoorrading. In maart had Kiev immers alle commerciële transacties met de rebellengebieden in het oosten verboden. Tot dan leverden die regio's steenkool voor thermische centrales in de andere delen van het land, ondanks de oorlog die aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost in drie jaar tijd. Kiev zocht wel snel naar andere bronnen voor bevoorrading, om zo afhankelijkheid van Rusland te vermijden.

bron: Belga