Minder dan helft van stemgerechtigden in Venezuela trok naar kieslokaal

Minder dan helft van stemgerechtigden in Venezuela trok naar kieslokaal

Er hebben gisteren 8,1 miljoen mensen hun stem uitgebracht tijdens de omstreden verkiezingen in Venezuela. Dat komt neer op 41,53 procent van het aantal stemgerechtigde inwoners van het Zuid-Amerikaanse land, laat het nationaal kiescomité vanochtend weten. Volgens het openbaar ministerie zijn gisteren zeker tien mensen om het leven gekomen bij protesten in het land. De oppositie spreekt van zeker vijftien doden. In totaal zijn tijdens protesten tegen president Nicolas Maduro al meer dan 120 mensen gestorven.

Maduro riep verkiezingen uit om een nieuwe grondwetgevende vergadering te vormen. De oppositieleden vrezen dat de opvolger van Hugo Chavez de macht van het parlement wil breken en zo de weg vrijmaakt voor een dictatuur. Zij worden daar alvast in bijgetreden door de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley.

De regering in Peru heeft ondertussen de Latijns-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken bijeengeroepen op 8 augustus om de situatie in Venezuela te bespreken, blijkt uit een persmededeling uit Lima.

bron: Belga