EU is bezorgd over “het lot van de democratie” in Venezuela

EU is bezorgd over "het lot van de democratie" in Venezuela

De Europese Unie heeft haar bezorgdheid uitgedrukt over “het lot van de democratie” en het geweld tijdens de verkiezing van zondag in het land. En ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) drukt zijn bezorgdheid uit over de situatie. De stemming van zondag over de samenstelling van een grondwetgevende vergadering, leidde tot internationale kritiek. Volgens het parket vielen er zondag bovendien acht doden tijdens de verkiezingsdag, wat het aantal doden in vier maanden tijd in het land op meer dan 120 brengt. De oppositie spreekt van vijftien doden op zondag.
“De gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur hebben de bezorgdheid van de Europese Unie versterkt rond het lot van de democratie in Venezuela”, aldus woordvoerster van de Europese Commissie Mina Andreeva.

De EU betreurt het geweld en de onrust tijdens de verkiezing, en veroordeelt het “excessieve en overdreven gebruik door de Venezolaanse veiligheidsdiensten”.
De Europese Unie waarschuwt Venezuela nog dat een grondwetgevende vergadering “die verkozen werd in twijfelachtige of gewelddadige omstandigheden, geen deel kan uitmaken van de oplossing” voor de huidige crisis in het land.
“Ze heeft de verdeeldheid vergroot en zal de democratisch verkozen instellingen verder delegitimeren”, aldus Andreeva.
De voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani bevestigde dan weer in een persbericht dat de instelling “de verkiezing niet zal erkennen”, en klaagt de “antidemocratische” houding van de regering in Caracas aan.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Reynders stelt maandag dat de stemming “niet zal bijdragen tot een oplossing voor de diverse crisissen die Venezuela doormaakt, en hij vreest dat de spanningen tussen de betrokken partijen nog zullen toenemen”. De minister roept de Venezolaanse regering dan ook op “om binnen het grondwettelijke kader – met respect voor de bevoegdheden van de parlementaire vertegenwoordiging en van de rechterlijke macht – een bestuur te waarborgen voor het welzijn van de bevolking”.

bron: Belga