Van te weinig slaap word je dik

Wie te weinig slaapt, is doorgaans dikker dan wie elke nacht acht à negen uur in dromenland vertoeft. En dat zelfs als je gezond eet.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die te weinig slapen vaker overgewicht hebben. Wetenschappers van de universiteit van Leeds hebben zich verder verdiept in het verband tussen nachtrust en metabolisme.

Taille-omtrek

Nadat ze 1.615 volwassenen hadden onderzocht, kwamen ze tot de vaststelling dat de taille-omtrek van mensen die zes uur per nacht slapen gemiddeld drie centimeter groter is dan die van mensen die acht à negen uur rusten.

Ze stelden ook vast dat de groep die minder sliep minder 'goede' cholesterol had, die bescherming biedt tegen bepaalde ziektes. In tegenstelling tot bij andere studies bleek de minder uitgeruste groep niet minder gezond te eten.

Tips

Om aan de aanbevolen acht uur slaap per nacht te geraken, hebben de onderzoekers nog een paar tips: jezelf zoveel mogelijk blootstellen aan zonlicht, zes uur voor bedtijd geen cafeïne meer drinken, sporten, geen alcohol nuttigen en een overdaad aan suiker en vetten vermijden voor het slapengaan.