Slakkenslijm kan je leven redden

Het slijm dat slakken produceren is een handige tool in de operatiekamer. Uit onderzoek blijkt dat het goedje helpt om natte oppervlakken te lijmen.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De ‘bio-lijm' is volgens de wetenschappers die er al mee hebben gewerkt bijzonder sterk en flexibel. Een onderzoeksteam van de Harvard-universiteit heeft het middel ondertussen al kunnen gebruiken om een gat in een varkenshart te vullen, blijkt uit een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Naaktslak

De lijm is gemaakt van het slijm van de naaktslak. Die laat een plakkerige substantie achter om zich te verdedigen tegen vijanden. Uit het experiment blijkt dat het goedje niet giftig is en drie keer zo sterk is als andere medisch plakmiddel.

"Het materiaal is erg sterk, flexibel en compatibel, wat erg nuttig is wanneer je te maken hebt met hart- of longweefsel", vertelt een van de betrokken onderzoekers. Het slijm zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om de huid op te vullen of wonden te injecteren die zich dieper in het lichaam bevinden.

Gezondheidszorg verbeteren

Als het slijm verder ontwikkeld is, kan het gebruikt worden op grote schaal. Het zou volgens de betrokken onderzoekers zelfs deel uit kunnen maken van de standaard uitrusting van een chirurg. Het kan "de gezondheidszorg verbeteren en zelfs levens redden".