De beste falafel ter wereld kan je krijgen in Antwerpen

De beste falafel ter wereld kan je krijgen in Antwerpen
Foto Pixabay

Beni Falafel, de falafelzaak in het centrum van Antwerpen, heeft een prestieuze prijs in de wacht gesleept. Het restaurant is verkozen tot de beste falafelzaak ter wereld.

De Joodse jongerenbeweging Bnei Akiva is op zoek gegaan naar het restaurant waar je de beste falafel kan eten. Daarom vroeg het aan zijn internationale vertegenwoordigers naar hun favoriete lokale zaak. Uit onder meer Italië, Finland, Mexico, Australië en België stroomden de aanbevelingen binnen. De titel voor de beste falafel ging uiteindelijk naar Beni Falafel uit Antwerpen.

“Draag prijs op aan Beni en mijn moeder”

Het restaurant kreeg een score van 9,4 op 10. “We werden persoonlijk van onze winst op de hoogste gebracht en kregen een certificaat dat we trots ophingen in de winkel. Het is een hele eer”, vertelde uitbater Harris Malkoc aan Gazet van Antwerpen. “Toch draag ik de prijs vooral op aan Beni Barnatan, die de zaak in 1968 oprichtte, en aan mijn moeder die zo’n tien jaar later mee in de zaak stapte.”

“Beni is ondertussen gestopt met de zaak, maar komt nog heel regelmatig kijken, mijn moeder staat nog steeds in de keuken”, aldus Harris. “Met deze prijs wordt hun jarenlange harde werk in de zaak beloond. Ik nam de zaak pas in 2013 over.”

De kracht van kruiden

“Wat van ons zo’n fijne zaak maakt? Eerst en vooral is alles wat je kunt krijgen bij ons vers. De kruidenmengelingen die we gebruiken zijn lang geleden samengesteld door Beni. Ook het pitabrood wordt op de traditionele manier warm gemaakt met een ijzer. Zo’n 30% van de klanten is Joods, nog 30% is Indisch, de overige 40% komt van overal.”