Verkiezing voor Grondwetgevende Vergadering in Venezuela begonnen

Verkiezing voor Grondwetgevende Vergadering in Venezuela begonnen
Verkiezing voor Grondwetgevende Vergadering in Venezuela begonnen

In Venezuela is vandaag de omstreden verkiezing van de 545 leden voor een grondwetgevende vergadering begonnen. Ruim 19,4 miljoen mensen zijn opgeroepen om hun stem af te geven voor een of meerdere van de 5.500 kandidaten. Volgende week al moet de vergadering aan haar taak beginnen en wel in het parlement, waar sinds 2016 de oppositie over de meerderheid beschikt. Daar zullen ook de verwijderde foto’s van de stichter van het socialistisch project, Hugo Chávez, weer opgehangen worden. Er wordt een duidelijke meerderheid van het socialistische kamp verwacht, omdat president Nicolás Maduro de samenstelling van de grondwetgevende vergadering al vooraf heeft verordend. De oppositie vreest dat het parlement permanent buitenspel zal gezet worden en een dictatuur naar Cubaans model wordt opgericht. Er zijn immers aanwijzingen dat de grondwetgevende vergadering het parlement blijvend zal vervangen.

Een alliantie van een twintigtal oppositiepartijen heeft tot een boycot van de verkiezing opgeroepen en wil in plaats daarvan met nieuwe massale demonstraties het verkiezingsproces verstoren. De alliantie waarschuwde ook al voor verkiezingsfraude, ook om de steun voor de grondwetswijziging te vervalsen. Half juli stemden 7,5 miljoen mensen in een referendum tegen de plannen van de president.

Ter verkiezing staan 364 gemeentelijke vertegenwoordigers, onder hen acht indiaanse afgevaardigden en 173 leden uit sectoren die overwegend bij de socialisten aanleunen: arbeiders, studenten, gepensioneerden en boeren.

Om de stembusgang te beschermen werden 232.000 veiligheidsmensen opgetrommeld. Waarnemers verwachten een verdere escalatie in het land met de grootste oliereserves ter wereld. Bij betogingen en onlusten zijn tot dusver 113 mensen omgekomen.

Bron: Belga