Peter Adriaenssens pleit voor advocaat voor minderjarigen bij verdwijning of moord

Peter Adriaenssens pleit voor advocaat voor minderjarigen bij verdwijning of moord

Jeugdpsychiater Peter Adriaenssens pleit voor het automatisch aanwijzen van een advocaat voor minderjarigen bij een verdwijning of moord. Dat deed hij vandaag in een open brief in De Standaard, naar aanleiding van het verdachte overlijden van de 14-jarige dochter van een neurochirurg aan het UZ in Leuven. Neurochirurg Mehrnaz D. (49) werd woensdag aangehouden op verdenking van moord op haar eigen dochter. Het meisje werd die dag levenloos aangetroffen in het appartement van de moeder in Leuven en zou al daags voordien om het leven zijn gebracht. Eerst was sprake van psychische problemen bij het slachtoffer. Nadien luidde het dat een hersentumor aan de basis van het drama lag.

Geen van beide versies stemt overeen met de realiteit, stelt Peter Adriaenssens in de open brief. “Hierover zwijgen wegens ons beroepsgeheim komt neer op schuldig verzuim”, schrijft de kinder- en jeugdpsychiater. “Wie beschermt een jongere die er niet meer is? Ik vraag het kinderrechtencommissariaat om initiatief te nemen. Een verdwenen of vermoorde minderjarige moet automatisch een advocaat krijgen die de integriteit beschermt.”

Als lid van het team Medisch Psychologische Kliniek UZ Leuven begeleidde Adriaenssens het slachtoffer gedurende acht weken in een groep met jonge tieners die een moeilijke periode beleefden. De dochter van de neurochirurg kwam daar herboren uit.

Aan Belga verklaarde Adriaenssens dat hij voorlopig geen verdere stappen onderneemt. “Ik wacht op wat het onderzoek door justitie zal opleveren.”

bron: Belga