Op naar 96.000 bezoekers voor 42ste editie Sfinks Mixed

Het gratis familiefestival Sfinks Mixed zal dit weekend naar verwachting zowat 96.000 bezoekers hebben aangetrokken. Dat zegt de organisatie zondagavond. Het publiek kon ook dit jaar genieten van heel wat wereldmuziek en uiteenlopende randanimatie. In de vroege avond stond de teller al op 90.000 bezoekers, maar er stromen nog steeds heel wat bezoekers binnen, zo zegt de organisatie. “We verwachten uiteindelijk zo’n 96.000 bezoekers, iets minder dan de 105.000 vorig jaar”, zegt organisator Patrick De Groote. “Vrijdag was er aanhoudende regen. Er was die dag dan ook beduidend minder volk dan vorig jaar. Desalniettemin zijn we tevreden. We kregen al goede reacties.”
De aftrap van het vierdaagse evenement werd donderdag gegeven door Refugees For Refugees, twintig muzikanten die zijn gevlucht uit onder meer Syrië, Irak of Tibet. Grote buitenlandse namen waren onder meer de Nigeriaanse zanger Seun Kuti en de Algerijn Labes. Zondagavond sluit Eliades Ochoa, lid van de Cubaanse band Buena Vista Social Club, het festival af.
Artiesten uit de eigen contreien waren onder meer Merdan Taplak, Wally en ook Boef. Die laatste, een rapper, zette in samenspraak met de organisatie zijn optreden zaterdag vroegtijdig stil door een te grote mensenmassa, met ook veel jonge kinderen. Een drietal tieners werd onwel. De rapper kreeg van een deel van zijn fans kritiek, maar counterde die door te zeggen dat veiligheid moet primeren.
Desalniettemin verliep de rest van het festival erg vlot. “We hebben dit jaar alles wat ruimer gezet door de drukte van vorig jaar. Er waren bijvoorbeeld meer mobiele dj’s, om de beleving kleinschalig te houden”, aldus De Groote nog. “Ook de gratis toegang (sinds 2013, red.) vinden we steeds belangrijk. We merken dat het publiek daarvoor nog groter is dan we dachten. We krijgen enorm veel meer jonge gezinnen, een groep waarvan we denken dat ze wel hier terechtkunnen en niet op een betalend festival.”
De zin voor editie 43 is er volgens De Groote dus zeker.

bron: Belga