Kwajongens verzinnen Wikipedia-artikel over vistaart, topchefs denken dat het echt recept is

Enkele Nederlanders hebben jaren geleden een Wikipedia-artikel over een traditionele taart verzonnen. De taart heeft nooit bestaan, maar zelf topchefs gingen ermee aan de slag. Nu hebben ze alles opgebiecht aan de site Munchies.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De drie jongens, die nu rijpe twintigers zijn, verzonnen tijdens hun schooltijd wel vaker Wikipediapagina's. De meeste verdwenen echter weer snel. Dat van de Urker vistaart bleef echter jarenlang bestaan, tot nu.

Op die pagina is te lezen dat de taart met makreel, zuurkool en worst een traditioneel gerecht is van het plaatsje Urk in Flevoland. De taart "stamt uit de tijd dat Urk nog een eiland was", aldus Wikipedia.

Topkoks

Dat het recept een verzinsel is, wisten topkoks Robert Kranenborg en Julius Jaspers echter niet toen ze voor het programma 'Topchef' op zoek gingen naar traditionele gerechten om klaar te maken. Zo komt het dat een verzonnen gerecht klaargemaakt werd op televisie.

Nadat het artikel op Munchies verscheen, hebben Wikipediamoderatoren het stuk over de Urker vistaart snel offline gehaald. De jongens, die anoniem wilden blijven, hebben er in elk geval eens goed mee gelachen. Ze hebben de taart trouwens zelf ook eens klaargemaakt. Volgens hen is ze absoluut niet te eten.