Londense demonstratie tegen politiegeweld draait uit op rellen

Londense demonstratie tegen politiegeweld draait uit op rellen

Een week na de dood van een zwarte inwoner is het bij betogingen tegen politiegeweld in Londen tot rellen gekomen. De demonstranten bekogelden de politie vrijdagavond in de wijk Hackney met flessen en vuurwerk. Ze versperden de straten met blokkades die her en der in brand werden gestoken, sloegen etalageramen aan diggelen en sloopten een vrachtwagen. Scotland Yard gaf zaterdag geen commentaar over gewonden en arrestaties. “Eerst verzamelen we alle gegevens”, klinkt het. Vorige week zaterdag was een 20-jarige zwarte man een winkel ingevlucht toen de politie hem op de hielen zat. Volgens nog niet geïdentificeerde beelden van een bewakingscamera zou minstens één agent de jongeman hebben overmeesterd, hem tegen de grond hebben gedrukt en vervolgens hebben geboeid. Plots gaf de jongeman geen teken van leven meer. Hij overleed later in een ziekenhuis. Critici betichten de politie van overdadig gebruik van geweld, ook op Twitter (#JusticeForRash).

Agenten zouden volgens de Britse media verklaard hebben dat de jongeman een pakje wilde inslikken, dat ze uit zijn keel wilden halen. Een onafhankelijke commissie onderzoekt nu de dood van de twintigjarige. Volgens de eerste vaststellingen van de autopsie had de jongeman het pakje nog in zijn keel zitten. Het is niet duidelijk of het om drugs ging.

De commissie moet zich ook buigen over een eerder dodelijk incident van juni. Demonstranten betichtten de politie er toen al van door “brutaal geweld” bij een controle een zwarte man gedood te hebben. De protesten escaleerden ook toen en enkele politieagenten liepen verwondingen op.

bron: Belga