Van suiker word je depressief

Volgens Brits onderzoek lopen mannen die veel suiker eten een hoger risico op depressie
Foto Pixabay

Suiker is niet alleen slecht voor je lijn en je gebit, maar blijkbaar ook voor je mentale gezondheid. Volgens Britse onderzoekers leidt teveel zoetigheid tot een verhoogde kans op depressie en angststoornissen.

Opvallend is vooral dat de conclusie van het onderzoek enkel geldt voor mannen. Wetenschappers van het University College in Londen kwamen tot de vaststelling dat mannen die veel suiker eten – wat zij omschrijven als meer dan 67 gram per dag – zo’n 23% meer risico lopen om in de komende vijf jaar een of andere psychische stoornis te ontwikkelen. In de praktijk ging het meestal om depressies of angststoornissen.

Zwakke punten

Bij vrouwen konden ze eigenaardig genoeg geen verband aantonen, al hebben de onderzoekers daar zelf ook geen verklaring voor. De Britse vereniging van voedingsdeskundigen is in elk geval niet overtuigd.

Volgen hen vertoont het onderzoek veel zwakke punten. Zo moesten de deelnemers aan de studie zelf bijhouden hoeveel suiker ze aten en werden de suikers uit alcohol niet meegeteld. “Op basis hiervan kunnen de onderzoekers hun stelling niet hardmaken”, klinkt het.