Spanning rond Noord-Korea – “Washington en Seoel bestuderen opties van militaire reactie”

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse generaals hebben vrijdag “opties van een militaire reactie” besproken, nadat Noord-Korea eerder een nieuwe intercontinentale raket lanceerde. Dat heeft het Pentagon vrijdag laten weten. Vanuit de Europese Unie klonk het dat de lancering een “ernstige bedreiging voor de vrede en internationale veiligheid” vormt. Joe Dunford, die de hoogste functie in het Amerikaanse leger bekleedt, en admiraal Harry Harris, die in de Stille Oceaan de operatie van de Amerikaanse marine leidt, hadden contact met de Zuid-Koreaanse generaal Lee Sun Jin. “Tijdens dat gesprek hebben Dunford en Harris hun onherroepelijk engagement voor de Amerikaans-Zuid-Koreaanse alliantie uitgedrukt”, aldus het Pentagon. Ze bespraken ook “de opties van een militaire reactie”.
Met dit communiqué verscherpt het Pentagon duidelijk de toon tegen het regime in Pyongyang. Eerdere lanceringen werden ook veroordeeld, maar de Amerikanen gingen toen nooit zo ver om militaire opties te vermelden.
In de Europese reactie wordt Pyongyang gevraagd “zich te onthouden van nieuwe provocaties die de regionale en internationale spanningen kunnen doen oplopen”.

Bron: Belga