Rajoy is duidelijk: geen onafhankelijkheidsreferendum voor Catalonië

Rajoy is duidelijk: geen onafhankelijkheidsreferendum voor Catalonië
Rajoy is duidelijk: geen onafhankelijkheidsreferendum voor Catalonië

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zich nog eens duidelijk uitgesproken tegen de organisatie van een onafhankelijkheidsreferendum voor Catalonië. Zo’n volksraadpleging is een “radicaal project” waar de bevolking tegen beschermd moet worden. Rajoy roept de Catalaanse regering op tot redelijkheid en vraagt dat ze “haar gezond verstand gebruikt”. De Catalanen willen op 1 oktober een onafhankelijkheidsreferendum organiseren, maar over de levensvatbaarheid daarvan bestaat veel twijfel. Het Spaanse gerecht heeft zich al tegen de volksraadpleging uitgesproken, en ook het centrale gezag in Madrid wil er niet van weten. De Spaanse autoriteiten dreigen onder meer met boetes en vervolgingen voor alle politici en ambtenaren die toch zouden meewerken aan de organisatie van het referendum. Ook ondernemingen die de logistieke kant van het gebeuren zouden verzorgen, riskeren strenge straffen.

Vandaag herhaalde premier Rajoy nogmaals dat er geen sprake van is dat er een referendum komt. “De Catalaanse samenleving moet beschermd worden tegen een radicaal en verdelend project dat men hen wil opleggen”, verklaarde hij tijdens een persconferentie in Madrid. “Er komt geen referendum op 1 oktober. Het is niet grondwettelijk en niet legaal.”

De Catalanen zelf lijken voorlopig niet van plan zich daarbij neer te leggen. De regionale minister-president Carles Puigdemont benadrukte begin deze week nog dat het referendum er ondanks de dreigende sancties toch komt, en dat hij zich niet geïntimideerd voelt door de inschatting van het Spaanse gerecht.

Uit een recente peiling blijkt dat het Catalaanse volk zelf erg verdeeld is over de kwestie. Bijna de helft van de Catalanen is tegen de onafhankelijkheid van Spanje, 41 procent wil wel een afscheiding. In elk geval wil een grote meerderheid van de Catalanen (70 procent) wél dat er een volksraadpleging komt.

Bron: Belga