Jeugdbeweging voert actie voor andere invulling Antwerp Airport

Jeugdbeweging voert actie voor andere invulling Antwerp Airport

De jeugdbeweging Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) wil vanavond met honderd mensen actievoeren aan de luchthaven van Deurne. Ze zien de luchthaven liever gesloten en willen uitbeelden welke “gigantische mogelijkheden” zij als alternatief zien. JNM houdt dit jaar in Vremde – in het verlengde van de startbaan van Deurne – haar zomercongres, met als thema “ruimtelijke (wan)ordening”. In verband daarmee plannen de leden vanavond een ludieke actie aan de luchthaven van Deurne. Honderd deelnemers willen alternatieven voor de luchthaven uitbeelden.

De bond vindt de luchthaven “compleet overbodig” en wijst op het kostenplaatje ervan: “De luchthaven is al jaren verlieslatend. Ondanks de goednieuwsshow en de vele publiciteitsuitgaven slaagt men er niet in de negatieve trend om te keren”, zegt congresorganisator Stien Boeye. “Niet echt verbazingwekkend, want de nationale luchthaven ligt op nauwelijks 35 kilometer van Deurne en met de trein sta je vanuit Antwerpen in slechts 26 minuten in Zaventem.”

JNM ziet dan ook liever een andere invulling: “Er is onder meer ruimte voor een groot park, recreatie, scholen en woonuitbreiding”, vervolgt Boeye. “We zien alleen maar voordelen. Een andere, duurzame invulling zou van Deurne een toeristische trekpleister kunnen maken, de stad ten goede komen én het milieu een stap vooruit helpen.”

De bond maakt zich sterk dat nieuwe mogelijkheden het jobverlies door nieuwe activiteiten op de huidige luchthavengrond ruimschoots kunnen compenseren. Ze vinden ook dat Europa om milieuredenen korteafstandsvluchten moet inperken en meer moet inzetten op internationaal treinverkeer.

bron: Belga