Afschaffing Obamacare opnieuw mislukt

Donald Trump
AFP / S. Loeb

Ook de derde poging van de Republikeinen om Obamacare in te trekken en te vervangen, heeft het niet gehaald in de Amerikaanse Senaat. Drie Republikeinse senatoren stemden tegen het wetsvoorstel, John McCain, Susan Collins en Lisa Murkowski.

Daarmee waren er 51 stemmen tegen en 49 stellen voor, meldt de Amerikaanse zender CNN. Ook de 48 Democraten in de Senaat verzetten zich tegen het voorstel, het zogenoemde ‘skinny repeal’.

“Ontgoocheling”

Aan de stemming ging een lang en hard debat vooraf. Het resultaat is een zware nederlaag voor de Republikeinse partijleiding. De Republikeinse meerderheidsleider Mitch McConnell sprak onmiddellijk na de stemming van een “ontgoocheling”. Hij schuift de verantwoordelijkheid door naar de Democraten. “Nu denk ik dat het gepast is te vragen wat hun ideeën zijn”, zei hij.

De ‘skinny repeal’ zou delen van Obamacare schrappen, maar met de vereiste dat alle Amerikanen een ziekteverzekering hebben. Het wetsvoorstel zou volgens de krant The New York Times nog steeds grote gevolgen hebben op de gezondheidszorg. Volgens het Congressional Budget Office zouden volgend jaar 15 miljoen mensen extra zonder een verzekering zitten, in vergelijking met de huidige wet.

Verkiezingsbelofte

De afschaffing van Obamacare was een van de grootste verkiezingsbeloften van de Amerikaanse president Donald Trump. “Drie Republikeinen en achtenveertig Democraten hebben het Amerikaanse volk teleurgesteld», zei hij na de stemming op Twitter.

Een opmerkelijke tegenstander is de Republikeinse senator John McCain. Volgens de voormalige presidentskanidaat die de duimen moest leggen tegen Barack Obama, voldoet het wetsvoorstel niet aan de Republikeinse belofte om Obamacare te vervangen door een «betekenisvolle hervorming», zei hij eveneens op Twitter.