Vrouw van 93-jarige Robert Mugabe vraagt hem opvolger te benoemen

Vrouw van 93-jarige Robert Mugabe vraagt hem opvolger te benoemen
Vrouw van 93-jarige Robert Mugabe vraagt hem opvolger te benoemen

De Zimbabwaanse first lady Grace Mugabe heeft in een toespraak haar echtgenoot Robert Mugabe (93), die sinds 1980 president is, opgeroepen een opvolger te benoemen. “Ik lig met hem overhoop, ik zeg hem altijd dat hij een rol te spelen heeft, dat hij moet zeggen wie het van hem overneemt als hij vertrekt”, aldus de 52-jarige Grace Mugabe in een toespraak in hoofdstad Harare, voor de vrouwen van regeringspartij Zanu-PF. De president, die zelf al regelmatig aangaf dat de partij zijn opvolger zal moeten kiezen, woonde de bijeenkomst ook bij. “President, heb geen schrik. Zeg ons wie uw keuze is. De opvolging van Mugabe kan niet gebeuren zonder zijn betrokkenheid. Als burger van dit land heeft hij daarin zijn zeg.”

Zanu-PF is al jaren openlijk verdeeld over wie Mugabe kan opvolgen. De president zelf heeft nog nooit aangegeven klaar te zijn voor een machtswissel – integendeel, hij wil in 2018 opnieuw kandidaat zijn voor een nieuwe termijn van vijf jaar. Mugabe is nu al het oudste staatshoofd ter wereld, maar wil het land blijven leiden tot zijn 100e.

De naam van Grace wordt regelmatig genoemd als mogelijke opvolger, net als die van vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Voor de toespraak van zijn vrouw had ook de president al een toespraak gehouden. Achteraf gaf hij geen commentaar op de vraag van Grace.

Robert Mugabe leidt het land, met ijzeren hand, sinds het in 1980 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Al enkele jaren kampt het land met een bijzonder zware economische crisis.

Bron: Belga