“Levensbehoudende maatregelen baby Charlie moeten stopgezet worden”

Levensbehoudende maatregelen baby Charlie moeten stopgezet worden

De levensbehoudende maatregelen voor de doodzieke Britse baby Charlie Gard moeten kort na zijn aankomst in een ziekenhuis stopgezet worden. Dat besliste een rechter van het Londense High Court. Waar en wanneer Charlie de geest zal geven, moet volgens een beschikking van de rechtbank geheim blijven. Charlie’s ouders vroegen meer tijd om afscheid te nemen van hun elf maanden oud zoontje. De artsen van het Londense Great Ormond Street Hospital, waar Charlie behandeld werd, hadden daarentegen aangedrongen op een beëindiging van de levensbehoudende maatregelen. Ze willen de jongen verder nodeloos lijden besparen.

Pas maandag hadden de ouders hun maandenlange juridische strijd tegen het ziekenhuis stopgezet. Ze hadden de jongen voor een experimentele therapie naar de Verenigde Staten willen overbrengen. Het ziekenhuis beschouwde dat als kansloos en drong aan de behandeling van Charlie stop te zetten en hem waardig te laten sterven. De ouders plooiden uiteindelijk. Ze zagen ook van het plan af om Charlie thuis te laten sterven.

Charlie heeft een zeldzame genetische ziekte, die onder andere tot spieratrofie en onherstelbare schade aan de hersenen leidt. Hij moest kunstmatig beademd en gevoed worden.

bron: Belga