Hoofdredacteur De Standaard verwijt De Wever pestgedrag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met zijn uithaal naar een journalist van De Standaard heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever nieuw terrein betreden. Zijn publieke eis om die journalist opzij te zetten, voorspelt niets goeds over hoe De Wever evolueert als machtspoliticus. Dat schrijft hoofdredacteur Karel Verhoeven vandaag in een opiniebijdrage in De Standaard. Volgens hem bezondigt de N-VA-voorzitter zich aan pestgedrag, waarbij Verhoeven een parallel trekt met de strategie van de Amerikaanse president Donald Trump. Aanleiding voor de uitval op dinsdag van De Wever was een bericht in de krant over de discussie tussen de Antwerpse burgemeester en minister van Justitie Koen Geens (CD&V), na de ontsnapping van twee criminelen die naar de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling werden gebracht. De krant reageerde in eerste instantie niet. Twee dagen later doet hoofdredacteur Verhoeven dat wel. Door "publiek te eisen dat we een van onze journalisten opzijzetten", betreedt De Wever immers "nieuw terrein".

Het is volgens Verhoeven niet verwonderlijk dat kritische journalistiek frustratie en boosheid opwekt. "Maar in een vrij perslandschap hoort dat erbij. We reageren daarom niet op persoonlijke schimpscheuten." De uithaal van dinsdag voorspelt echter "niets goeds over hoe hij evolueert als machtspoliticus. Dat niemand in zijn entourage hem nog kan of durft bijsturen tot wat gezond verstand, is tragisch voor de N-VA", aldus Verhoeven, die opmerkt dat andere partijkopstukken wel normale relaties met de pers en De Standaard onderhouden.

"Dat De Wever nu met scherp schiet op één journalist, op wiens opzijzetten hij de voorbije jaren al verschillende keren per mail heeft aangedrongen, is tekenend. Intimidatie is niet het juiste woord. Het gaat om pestgedrag", schrijft de hoofdredacteur.

Hij trekt een vergelijking met de relatie van de Amerikaanse president Trump met de media. "Donald Trump illustreert hoe een gewiekst politicus het pesten van nieuwsmedia tot succesvolle strategie kan maken. Het Amerikaanse voorbeeld leert ook dat die aangevallen media er niet slechter van worden, integendeel. Toch hebben we in Vlaanderen alle redenen om niet die toer te willen opgaan. Zulke verziekte verhoudingen verzuren de democratie. Dan wordt het pas echt uitkijken", besluit Verhoeven.

bron: Belga