Nieuwe lijst van Riyad is voor Doha een “teleurstellende verrassing”

Nieuwe lijst van Riyad is voor Doha een
Nieuwe lijst van Riyad is voor Doha een "teleurstellende verrassing"

Qatar zegt “verrast” en “teleurgesteld” te zijn over de nieuwe lijst die Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten gisteren publiceerden. Op die lijst staan 18 namen van terroristen en terreurgroepen die banden zouden hebben met Qatar. In juni publiceerden de andere Golfstaten al een zwarte lijst. Voor Qatar verkiezen Saoedi-Arabië en co het bezoedelen van Qatars reputatie boven de strijd tegen het terrorisme. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte verbraken begin juni hun diplomatieke banden met Qatar, en legden ze het land een reeks sancties op. Hun terreurlijst telt nu bijna 90 namen.

“Het is een teleurstellende verrassing te zien dat de landen van het blok hiermee verdergaan, in het kader van hun lastercampagne tegen Qatar”, aldus regeringswoordvoerder sjeik Saïf ben Ahmed al-Thani in een schriftelijke verklaring. “Hoewel Qatar grote stappen heeft gezet om zijn engagement in de strijd tegen de terreur te versterken, hebben de landen van het blok niets gedaan en verkiezen ze hun inspanningen te concentreren op een propagandacampagne, gericht op Qatar zijn soevereiniteit te ontnemen.”

De regeringswoordvoerder geeft nog mee dat de Qatarese regering Riyad en zijn bondgenoten “aanmoedigt minder tijd te besteden aan het opstellen van verzonnen lijsten”.

Bron: Belga