Knesset knutselt aan wet die opdeling Jeruzalem verder bemoeilijkt

Het Israëlische parlement heeft woensdag in eerste lezing een wetsontwerp goedgekeurd dat de opdeling van Jeruzalem in een eventueel vredesplan verder bemoeilijkt. Een decennia oude VN-Resolutie bepaalt dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad moet worden van een over daadwerkelijk grondgebied beschikkende Palestijnse staat. Oost-Jeruzalem wordt sinds jaren steeds meer door Israël ingepalmd. Het wetsvoorstel is afkomstig van de nationalistisch-religieuze partij Habajit Hajehudi (Joodse Thuis, de partij van minister van Onderwijs Naftali Bennet) en werd in de Knesset goedgekeurd met 51 stemmen tegen 41.
Het voorstel houdt in dat elke afstand die Israël zou doen van wat de Joodse staat als deel van Jeruzalem beschouwt, in de Knesset goedgekeurd moet worden met een tweederdemeerderheid (minstens 80 van de 120 stemmen).
Het voorstel moet nog in tweede en derde lezing goedgekeurd worden vooraleer het kracht van wet heeft.
Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever worden sinds de Zesdaagse oorlog van 1967 bezet en Oost-Jeruzalem werd vervolgens geannexeerd. Die annexatie is niet door de internationale gemeenschap geaccepteerd.
Israël beschouwt Jeruzalem als zijn “eeuwige en ondeelbare” hoofdstad.

Bron: Belga