Brouwerij van Seefbier staat voortaan op eigen Antwerpse benen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op het Antwerpse Eilandje is de brouwzaal van de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC), bekend van het Seefbier, opgestart. Eens de productie op volle toeren draait, worden de bieren van de onafhankelijke brouwerij niet langer in Oudenaarde bij Roman gebrouwen en op vat gezet. "We willen Antwerpen opnieuw op de kaart zetten als echte bierstad, dus dit is een historisch moment", zegt oprichter Johan Van Dyck, die in september ook drie nieuwe bieren wil lanceren. De nieuwe brouwzaal is gevestigd in het Noorderpershuis, een beschermd industrieel monument. "Dat is ons grote geluk geweest, want het was verre van evident om in hartje Antwerpen nog een locatie te vinden die voor deze functie gebruikt mag worden", zegt Van Dyck. "We zijn bovendien wel klein en onafhankelijk, maar geen microbrouwerij: er moesten grote installaties kunnen staan en we moeten bereikbaar zijn voor vrachtwagens."

ABC produceert momenteel Seefbier en het naar aanleiding van de opening van het Red Star Line Museum gelanceerde Bootjesbier. Vooral Seefbier, naar een aloud Antwerps recept dat begin twintigste eeuw in de vergetelheid raakte, is erg populair, ook buiten Antwerpen. "Zowat dertig procent van onze productie gaat zelfs naar Nederland", zegt Van Dyck. "Voluit mikken op bijvoorbeeld de Verenigde Staten zoals andere kleinere brouwerijen doen, zien we echter niet zitten. We willen vooral lokaal verankerd geraken en bovendien zie je dat Belgische bieren in het buitenland meer en meer te maken krijgen met lokale concurrenten."

bron: Belga