Banken verklikten nog nooit zo veel klanten

De Belgische banken hebben nog nooit zo veel klanten aangegeven bij de antiwitwascel, schrijft De Tijd vandaag. Vorig jaar deden ze 8.662 meldingen over verdachte rekeningen en transacties. Dat blijkt uit het jongste jaarverslag van de antiwitwascel. Ter vergelijking: zes jaar geleden deden de banken slechts 3.831 witwasmeldingen, minder dan de helft van het aantal in 2016.

Dankzij het grotere aantal aangiftes van de banken kon de antiwitwascel vorig jaar een recordaantal nieuwe dossiers openen: 9.360 tegenover 8.329 in 2015. Ook de dossiers die de cel uiteindelijk aan het gerecht voor verder onderzoek doorspeelde, waren vooral te danken aan de meldingen van de banken. Van de 1,15 miljard euro verdacht geld in die dossiers had ruim 1 miljard euro betrekking op de meldingen van de banken.

In totaal kreeg de antiwitwascel vorig jaar 27.264 meldingen binnen over verdachte geldstromen die kunnen wijzen op het witwassen van crimineel geld of terreurfinanciering. Alleen de wisselkantoren deden vorig jaar nog iets meer aangiftes dan de banken (9.392), maar in tegenstelling tot de banken deden zij minder aangiftes dan de vorige jaren. Andere belangrijke melders waren bpost (1.118) en de notarissen (1.049). Ook zij deden iets minder aangiftes dan de vorige jaren.

bron: Belga