Arco-regeling met geld van Belfius

Arco-regeling met geld van Belfius

De federale regering heeft in de afgelopen nacht ook een akkoord gevonden over een vergoeding voor de Arco-coöperanten. Dat wordt vernomen in regeringskringen. Er komt een fonds van 600 miljoen euro. In de afwikkeling van het Arcopar-schandaal dreigen zowat 800.000 spaarders hun inbreng en intresten te verliezen. Arcopar was de grootste coöperatieve vennootschap van Arco, de vroegere financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging, die in de nasleep van het Dexia-debacle in vereffening ging.

Een regeling voor de gedupeerden van Arco overschaduwde de afgelopen jaren elke onderhandeling tussen de coalitiepartners. Een oplossing voor de 800.000 spaarders, in het bijzonder belangrijk voor CD&V, wordt immers voorgespiegeld in het regeerakkoord.

De regering heeft nu in haar grote zomerakkoord een oplossing gevonden. Die vereist geen puur overheidsgeld en is dus voor de vier partijen verteerbaar. Er komt een fonds van 600 miljoen euro, dat wordt gespijsd met 400 miljoen van de bank Belfius, het vroegere Dexia. Belfius is momenteel volledig eigendom van de Belgische staat en het geld wordt mogelijk gezocht via een beursgang van de bank.

De overige 200 miljoen komt uit de vereffening van Arco en uit een bijdrage van Beweging.net, het vroegere ACW.

bron: Belga