“Arco-aandeelhouders zullen pas gerust zijn als geld op hun rekening staat”

Arco-aandeelhouders zullen pas gerust zijn als geld op hun rekening staat

Advocaat Geert Lenssens, die de actiegroep Geld Terug van Arco vertegenwoordigt, is niet gerust in het akkoord over een vergoeding voor de Arco-coöperanten dat de federale regering heeft bereikt. Hij hekelt dat zij niet werden betrokken bij de oplossing, en noemt het gemarchandeer over bedragen “degoutant”. “Eerst zei de staat dat 100 procent van de schade (die de zowat 800.000 Arco-coöperanten leden, red.) zou worden vergoed, dan was het 40 procent en nu zie ik berichten als zou die 40 procent ook niet zeker meer zijn”, zegt Lenssens.

De federale regering bereikte afgelopen nacht tijdens de begrotingsonderhandelingen een akkoord over een vergoeding. Daarvoor zou er een fonds komen van 600 miljoen euro: 400 miljoen van de bank Belfius (mogelijk via een beursgang) en 200 miljoen uit de vereffening van Arco en uit een bijdrage van Beweging.net, het vroegere ACW. Arco was de financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging.

“Ik weet niet of dat een evenwichtige oplossing is”, zegt de advocaat over het feit dat niet Belfius zelf zou betalen, maar wel de staat via een verkoop van Belfius. Hij vermoedt dat men het probleem wil consolideren om de verkoop mogelijk te maken. Zolang een procedure dreigt, is het immers moeilijk om Belfius te waarderen.

“Er is groot wantrouwen bij de Arco-aandeelhouers. Ze zullen pas gerust zijn als het geld op hun rekening staat”, besluit Lenssens.

bron: Belga