Palestijnen handhaven boycot van de Tempelberg

Palestijnen handhaven boycot van de Tempelberg

De Palestijnen handhaven voorlopig hun boycot van de Tempelberg in het historisch centrum van Jeruzalem. Moslimvertegenwoordigers bekrachtigden vandaag na een spoedvergadering in Jeruzalem hun eis dat de situatie aan de heilige site van voor 14 juli moet hersteld worden. Palestijnen hadden die dag twee Israëlische politieagenten gedood. De Israëlische autoriteiten verstrengden in een reactie de veiligheidsmaatregelen aan de voor joden en moslims heilige site. De voor de Tempelberg bevoegde islamitische Wakf-stichting moet er eerst werk maken om de nieuwe veiligheidsmaatregelen binnen en buiten de site terug te schroeven. Pas dan kan volgens de moslimvertegenwoordigers beslist worden of de boycot wordt stopgezet.

Israël heeft de omstreden metaaldetectoren aan de toegangen van de Tempelberg inmiddels weer verwijderd. Volgens de Israëlische media werden ook nieuw geïnstalleerde bewakingscamera’s weggenomen. Voortaan zal gebruik gemaakt worden van andere hoogtechnologische beveiligingsmethodes, aldus de regering na fel Palestijns protest en internationale inspanningen tot bemiddeling.

De Tempelberg (Al-Haram al-Sharif) met de Rotskerk en de al-Aqsa-moskee is de op twee na heiligste plaats van de Islam. Ook voor joden is de plaats heilig, omdat er vroeger twee joodse tempels stonden, waarvan de laatste in het jaar 70 door de Romeinen werd verwoest. De Palestijnen wijzen elke verandering van de status quo aan de heilige plaats van de hand, wat er op neerkomt dat ze vrije toegang willen tot hun gebedsplaatsen op de Tempelberg zonder controle en toezicht.

bron: Belga