Militanten van Amnesty vragen EU krachtige boodschap te geven aan Turkije

Militanten van Amnesty vragen EU krachtige boodschap te geven aan Turkije
Militanten van Amnesty vragen EU krachtige boodschap te geven aan Turkije

Een honderdtal militanten van Amnesty International heeft vanmorgen op het Schumanplein in de Europese wijk in Brussel de vrijlating geëist van mensenrechtenverdedigers die in Turkije opgesloten zijn. Voorafgaand aan een ontmoeting tussen de hoge vertegenwoordigster van het buitenlandse beleid van de Europese Unie, Federica Mogherini, en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, wou Amnesty Mogherini ertoe aanzetten voor de vrijlating van de mensenrechtenactivisten te pleiten.

“Verscheidene regeringen in de wereld hebben tot de vrijlating van de mensenrechtenverdedigers in Turkije opgeroepen. Rechten verdedigen is geen misdaad, en toch is het dat aan het worden in Turkije, op een alarmerend ritme”, zei de secretaris-generaal van Amnesty, Salil Shetty, die ’s morgens een onderhoud had met Mogherini. De ontmoeting met Cavusoglu is een “echte gelegenheid voor de EU om zich uit te spreken ten voordele van de mensenrechtenverdedigers die in de gevangenis zitten in naam van wat rechtvaardig is”, aldus Shetty.

De militanten op het Schumanplein scandeerden slogans voor reuzegrote figuren die de opgesloten mensen voorstelden.

Tien Turkse activisten, onder wie de directrice van Amnesty voor Turkije, Idil Eser, werden op 5 juli opgepakt. Zes van hen werden in voorlopige hechtenis genomen, terwijl vier anderen werden vrijgelaten en onder toezicht van het gerecht geplaatst. De militanten worden beschuldigd van misdaden namens een terreurorganisatie, “belachelijke en ongegronde beschuldigingen” volgens Amnesty. De organisatie benadrukt dat de militanten enkel de mensenrechten hebben verdedigd en niets laakbaars hebben gedaan.

Bron: Belga