Donald Trump zet publieke aanval op zijn Justitieminister voort

Donald Trump zet publieke aanval op zijn Justitieminister voort
Donald Trump zet publieke aanval op zijn Justitieminister voort

De Amerikaanse president Donald Trump zet zijn publieke aanval op zijn minister van Justitie en hoofdaanklager Jeff Sessions onverminderd voort. Dinsdagochtend verweet hij hem in hoofdletters op Twitter erg zwak op te treden tegen (veronderstelde) misdaden van zijn voormalige Democratische tegenstandster Hillary Clinton. In een andere Tweet vraagt Trump aan Sessions waar diens onderzoek blijft over de (zogenaamde) beïnvloeding van de verkiezingen door Oekraïne ten gunste van Clinton. Maandag had Trump Sessions al op Twitter aangevallen en noemde hem “belegerd”. Wat hij daarmee bedoelde, weet niemand. Maar dergelijke publieke uithalen en dit soort gedrag tegen een lid van de regering op sociale media is zonder voorgaande.
Sessions (70) was voor Trump in de verkiezingsrace van 2016 een vastberaden man en is sindsdien een inhoudelijke loyale, aartsconservatieve medestander. De president kan de ex-Senator van Alabama echter niet vergeven dat die zich wegens partijdigheid in het onderzoek over mogelijke Russische beïnvloeding van de verkiezingen zelf heeft gewraakt.
Diens aftocht leidde uiteindelijk tot de aanstelling van Robert Mueller als speciaal onderzoeksrechter. Die onderzoekt nauwgezet mogelijke banden van het Trumpteam met Moskou. Hij heeft dat onderzoek overigens onlangs uitgebreid. En dat is een brug te ver voor Trump.
Volgens de Amerikaans media verzamelt het Witte Huis materiaal tegen hem en zijn medewerkers. Met het publiek hekelen van Sessions zou Trump hem tot aftreden kunnen dwingen, opdat zijn opvolger dan Mueller de laan uitstuurt. Sessions zelf ontslaan, wil Trump voorlopig blijkbaar vermijden.

Bron: Belga