De Backer wil controles in transportsector opschroeven

De Backer wil controles in transportsector opschroeven

Bij een controle op internationaal vrachtvervoer in Diepenbeek werd bij bijna een kwart van de gecontroleerde voertuigen een of andere inbreuk vastgesteld. Dat meldt staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld), die de controle bijwoonde. Hij wil het aantal controles in de transportsector opkrikken. “Te zwaar beladen vrachtwagens en fraude met de tachograaf vormen een groot risico voor de verkeersveiligheid. Daarom controleren we op regelmatige basis het internationaal vrachtvervoer, zeker nu veel mensen op vakantie vertrekken met de auto”, licht de liberale politicus toe. Door fraude met de tachograaf, dat de rij- en rusttijden registreert, kunnen immers het remsysteem en de snelheidsbegrenzer wegvallen.

Aan de controle in Diepenbeek namen naast de lokale politie, ook de sociale inspectiediensten en de FOD Mobiliteit deel. Veertig voertuigen werden uit het verkeer gehaald. Ze werden naar een weegbrug begeleid, waarna de inspectiediensten nagingen of de chauffeurs correct waren ingeschreven en de tachograaf tegen het licht hielden. Bij bijna een kwart van de vrachtwagens werd een inbreuk genoteerd.

Volgens de staatssecretaris komt momenteel tien procent van de opbrengst uit fraudebestrijding van controles in de transportsector.

bron: Belga