Bewapenen van Syrische rebellen was “gevaarlijk en verspillend”, zegt Trump

Bewapenen van Syrische rebellen was
Bewapenen van Syrische rebellen was "gevaarlijk en verspillend"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren (lokale tijd) via Twitter voor het eerst commentaar gegeven bij de beslissing om niet langer wapens te leveren aan de anti-Assad rebellen in Syrië. Het hulpprogramma aan de gematigde rebellen was “massief, gevaarlijk en verspillend”, zo deelde hij mee. De opmerking van Trump komt er drie dagen nadat generaal Tony Thomas, hoofd van de Amerikaanse bijzondere eenheden, meedeelde dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA na vier jaar stopt met het leveren van wapens aan de eerder gematigde rebellen. Hij bevestigde daarmee informatie die eerder al in The Washington Post was verschenen.

Thomas beklemtoonde wel dat die beslissing “geen knieval” was voor Rusland, een belangrijke bondgenoot van de Syrische leider Bashar al-Assad. Dat wordt evenwel tegengesproken in een nieuw artikel in The Washington Post, waarin uitgelegd wordt dat de samenwerking met Rusland een centraal onderdeel vormt van Trumps strategie in Syrië. De Amerikaanse president doet dat artikel in dezelfde reeks tweets evenwel af als “fake news” en “gefabriceerde feiten”.

Barack Obama, de voorganger van Trump, had in 2013 beslist om de eerder gematigde rebellen in Syrië te bewapenen en te trainen. Het doel van dat CIA-programma was om de Syrische president Assad van de macht te verdrijven. Het stoppen van dat programma speelt Rusland in de kaart, maar kan ook uitgelegd worden als een onderdeel van de nieuwe strategie van het Witte Huis, dat de focus verlegd heeft naar een snelle overwinning op de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Bron: Belga