Amerikaan leert blinde en slechtziende jongeren echolocalisatie in Leuven

door
Belga
Leestijd 1 min.

Thomas Tayo, een blinde Amerikaanse instructeur van de organisatie World Access to the Blind, geeft op 28 juli in Heverlee (deelgemeente van Leuven) een workshop om 65 blinde en slechtziende jongeren van over heel Europa in te wijden in echolocalisatie, een techniek waarmee ze mensen en voorwerpen kunnen waarnemen via informatie uit geluidsreflecties. Tayo is een collega van Daniel Kish, die de methode enkele jaren geleden in de Verenigde Staten ontwikkelde. Via echolocalisatie of "flash sonar" kunnen mensen met een visuele beperking zich een mentaal beeld vormen van hun omgeving. Dit kan door met de tong of met een klein toestelletje klikgeluiden te maken. Het teruggekaatste geluid bevat heel wat bruikbare informatie over bijvoorbeeld de grootte, hoogte, dichtheid en afstand van mensen en dingen. Door deze kenmerken te interpreteren is een geoefende blinde in staat zich een dynamisch beeld van de omgeving te vormen.

Volgens Tayo biedt deze techniek enorme mogelijkheden voor blinden en slechtzienden. "Ik kan nu objecten tot op honderden meters waarnemen. Dat maakt dat ik nu zelfstandig reis zonder nood aan enige assistentie en dat ik me zelfs op drukke plaatsen of in luchthavens vrij kan bewegen. Blinden en slechtzienden pikken deze vaardigheden bovendien snel op", aldus Tayo.

De workshop is een onderdeel van het International Camp on Computers and Communication dat elk jaar in een ander Europees land plaatsvindt en dit keer van 23 juli tot 1 augustus georganiseerd wordt op het departement Elektrotechniek van de KU Leuven.

bron: Belga