Dit is waarom onze chocoladerepen kleiner worden

Ben Gabbe/Getty Images for NYCWFF/AFP

Duizenden producten, vooral eten en drank, zijn de voorbije jaren kleiner geworden. Zo besparen producenten zonder de prijs te moeten verhogen.

Een prijsverhoging zou klanten kunnen afschrikken. Door de producten te verkleinen, hopen fabrikanten hetzelfde effect te hebben zonder dat het te veel opvalt. Dat fenomeen heeft zelfs een naam: shrinkflation of krimpflatie.



Uit onderzoek van het Britse Office for National Statistics (ONS), waarover De Tijd bericht, blijkt dat tussen 2012 en 2017 maar liefst 2.529 producten kleiner of lichter zijn geworden. Het gaat onder meer om Coco Pops, Doritos, Maltesers, M&M’s, Mars en Snickers.

Het laatste product in die lange rij is Toblerone. De chocoladereep werd afgelopen jaar lichter en de afstand tussen de driehoekjes werd groter. Even werd geopperd dat dat een gevolg was van de brexit, maar dat blijkt dus niet echt te kloppen.