Britten azen op nazischat voor kust van IJsland

Aan boord van een gezonken nazischip zou voor 111 miljoen euro aan goud liggen
Foto EPA

Groot-Brittannië en IJsland kibbelen om een vermeende nazischat voor de kust van het noordelijke eiland. Aan boord van een gezonken schip zou voor 111 miljoen euro aan goud liggen.

Het schip, de SS Minden, ligt al 78 jaar op de bodem van de zee, op zo’n 200 kilometer van de IJslandse kust. In 1939 was het onderweg vanuit Zuid-Amerika toen Adolf Hitler het bevel gaf om het tot zinken te brengen. De nazileider wou zo vermijden dat de kostbare lading in handen zou komen van de Britten.

Kist vol goud

Driekwart eeuw later bestaat die kans alsnog. Duikers van het Britse Advanced Marine Services hebben aan boord van het wrak een kist ontdekt. Volgens hen is die gevuld met goud, dat de nazi’s destijds vanuit Zuid-Amerika naar Duitsland wilden vervoeren.

De schat zou 111 miljoen euro waard zijn, alleen zijn beide landen het niet eens over wie er recht op heeft. Volgens Advanced Marine Services komt het goud toe aan de eerlijke vinder, maar daar denken de IJslandse autoriteiten anders over. Volgens hen hadden de Britten geen vergunning om in het bewuste gebied te duiken.