Hoe beperk je de risico’s bij beleggen?

beleggen

Beleggen klinkt voor veel mensen spannend en gevaarlijk. Spannend is het zeker wel maar voor het risico kies je zelf. Er zijn heel wat beleggingsformules die je een mooi spaarcentje opbrengen en waar je niet hoeft te vrezen voor een persoonlijk faillissement.

Vooraleer je naar je bank stapt, denk je eens goed na. Wat is je financiële situatie? Wat weet je over beleggen en heb je al ervaring? Hoelang kan je je geld missen? Maar ook, waarom wil je beleggen?

Heb je een grote financiële reserve, kan je je geld lange tijd missen en ben je geen groentje in beleggen, dan ben je waarschijnlijk bereid om een groter risico te nemen. Maar is de beurs nieuw voor jou, gaan je kinderen net studeren en is je interieur aan vervanging toe, dan wil je het risico om veel geld te verliezen niet nemen.

Vraag raad aan een beleggingsexpert

Toch kan je in beide situaties beleggen. Neem een expert van de bank bij de hand en hij bekijkt met jou welk deel van je vermogen je kan investeren. De expert legt je de verschillende beleggingsformules haarfijn uit waardoor je er snel mee weg bent. Je kan dus ook beleggen zonder kennis van zaken.

Gewaarborgd kapitaal en vaste rentevoet

Heb je nog niet eerder belegd, dan zal de expert je waarschijnlijk pensioensparen aanraden. Deze populaire formule behoudt je levensstandaard wanneer je met pensioen gaat. Je bouwt een kapitaal op dat je bovenop je wettelijk pensioen zal ontvangen.

Pensioensparen biedt enkele voordelen. Wanneer je op pensioen gaat, profiteer je van de gewaarborgde rentevoet van 1 %. In functie van de resultaten wordt er eventueel een jaarlijkse winstdeling toegekend. Je nettokapitaal, het bedrag dat je opzij zet exclusief taksen en eventuele kosten, is ook gewaarborgd. Je krijgt je gestorte premie dus volledig terug bij je pensioen. Maar ook nu al haal je je voordeel uit pensioensparen. 30 % van je gestorte premie krijg je jaarlijks terug in de vorm van belastingvermindering.

De drempel om aan pensioensparen te doen, ligt laag. Al vanaf €30 per maand oftewel €360 per jaar zet jij je spaargeld opzij.

Andere beleggingsformules waarbij je je gestorte premie niet verliest zijn gestructureerde obligaties, een termijnrekening en staatsbonnen.

Spreid je investeringen

Bij deze beleggingsformules loop je weinig risico, maar het rendement ligt ook lager. Wil je toch aan het echte werk beginnen en ben je bereid om meer risico te lopen om je geld te verliezen, spreid dan je investeringen. Koop bijvoorbeeld aandelen van verschillende sectoren en uit verschillende regio’s. Heb je dan pech, dan ben je nooit je volledige investering kwijt.

Beleg in fondsen

Ga je liever risico’s uit de weg? Kies dan voor een gespreide belegging in fondsen, waardoor risico’s geminimaliseerd worden.

Via Ritmo Invest kan je al vanaf €20 per maand mee investeren zonder dat je de beurs op de voet moet volgen.

Met deze tips wordt beleggen nog steeds een avontuur, maar is het alvast geen wilde rit waar je achteraf spijt van krijgt.