Turkije trekt terreurlijst met 700 Duitse bedrijven weer in

door
Belga
Leestijd 1 min.

Turkije heeft een omstreden lijst met 700 Duitse ondernemingen die ervan verdacht worden het terrorisme te steunen, opnieuw ingetrokken. Dat is meegedeeld door de regering in Berlijn. Ankara had in mei via de internationale politiedienst Interpol "een lijst met ongeveer 700 Duitse ondernemingen" overgemaakt aan Duitsland. Turkije vroeg op die manier om informatie in een onderzoek naar de bedrijven die er, via hun banden met Turkse ondernemingen, van verdacht werden financiële steun te verlenen aan het terrorisme. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken stonden onder meer Daimler en BASF op de lijst.

De lijst had in Berlijn tot irritaties geleid. Maar de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, heeft maandag tijdens een telefoongesprek met zijn Duitse ambtgenoot Thomas de Maizière meegedeeld dat de lijst zaterdag "formeel werd ingetrokken". Soylu verklaarde daarbij dat er geen onderzoek tegen de bedrijven is ingesteld en dat de lijst terug te brengen is tot een "communicatieprobleem", zegt het Duitse ministerie nog.

De diplomatieke verhoudingen tussen Turkije en Duitsland lopen sowieso al stroef. Onder meer de arrestatie van de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner, begin deze maand, heeft de relaties tussen beide landen verder doen verzuren.

bron: Belga