Opnieuw duizenden Polen op straat tegen justitiehervorming

In de Poolse hoofdstad Warschau zijn zondagavond opnieuw duizenden Polen bijeengekomen voor het hooggerechtshof om te protesteren tegen de hervorming van het justitieapparaat door de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Ook voor de deuren van andere rechtbanken in het land werd zondag massaal gemanifesteerd. Veel demonstranten droegen kaarsen in de hand terwijl de tekst van de controversiële hervorming werd voorgelezen op een podium vlak voor het hooggerechtshof. Verschillende onder hen hadden ook Poolse en Europese vlaggen bij zich en droegen witte rozen, het symbool van de burgerbeweging die nu al maanden op straat komt tegen de regering.
Volgens verschillende Poolse media kwamen ook op andere plaatsen in het land mensen bijeen uit protest tegen de justitiehervorming.
Het bewuste wetsontwerp geeft de Poolse regering de bevoegdheid om zelf rechters aan te duiden voor het hooggerechtshof. De oppositie vreest de PiS de rechterlijke macht daarmee naar zich toe wil trekken.
De tekst werd afgelopen weekend door de Senaat goedgekeurd en kwam eerder al zonder kleerscheuren door de Kamer. President Andrzej Duda, zelf lid van de PiS, krijgt nu drie weken de tijd om zijn handtekening onder het wetsontwerp te zetten.

Bron: Belga