Ook in eerste helft van 2017 weinig valse eurobiljetten uit omloop genomen

Ook in eerste helft van 2017 weinig valse eurobiljetten uit omloop genomen

In België werden in de eerste semester van 2017 exact 18.085 valse eurobiljetten uit omloop genomen. Dat is een stijging, maar het blijft nog altijd zeer beperkt tegenover het aantal echte biljetten dat in ons land in omloop is. Dat wordt geschat op zo’n 500 miljoen. Dat meldt de Nationale Bank van België. In de rest van de wereld zijn van januari tot en met juni van dit jaar 331.000 valse biljetten uit circulatie genomen, en dat is wel een daling, meldt de Europese Centrale Bank. De afgelopen drie jaar schommelde dat aantal tussen de 331.000 en meer dan 500.000. Ook daar blijft het aantal valse biljetten beperkt in vergelijking met het totale aantal, zo’n 20 miljard biljetten.

De meest vervalste biljetten zijn zowel in België als in heel Europa die van 20 en 50 euro. In België zijn die respectievelijk goed voor 20 en 58 procent van de onderschepte biljetten, in Europa voor 37 en 48 procent.

De Nationale Bank wijst erop dat de kans geconfronteerd te worden met valse biljetten klein blijft, ook al omdat de echtheid van een biljet controleren slechts enkele seconden vraagt met de ‘voelen, kijken, kantelen-methode’. Daarnaast zijn de nieuwe biljetten voorzien van nog performantere veiligheidskenmerken. Het biljet van 50 euro werd op 4 april van dit jaar in omloop gebracht. De hogere coupures volgen de komende jaren.

Het spreekt voor zich dat zo goed als alle valse eurobiljetten (96,7 procent) in de eurozone zelf werden aangetroffen, maar toch werd 2,3 procent in de EU, maar buiten de eurozone, en 1 procent elders in de wereld uit omloop genomen.

bron: Belga