MR en cdH zetten formatiegesprekken ook morgen voort

MR en cdH zetten formatiegesprekken ook morgen voort

MR en cdH praten ook morgen voort over de vorming van een nieuwe Waalse regering. Mogelijk wordt er woensdag een nieuw regeerakkoord voorgesteld. Afgelopen weekend was al te horen dat de gesprekken tussen cdH en MR “ver gevorderd” waren. Maar de twee partijen nemen vandaag en morgen verder de tijd het akkoord af te werken.

Er is ook nog wat tijd nodig om het akkoord voor te leggen aan de partijbureaus, de ministerposten te verdelen en de parlementsleden op te trommelen. Dat laatste zal ook nodig zijn want de tandem MR-cdH beschikt maar over een krappe meerderheid van 38 zetels, de kleinst mogelijke marge op een totaal van 75 zetels. Die beperkte marge kan misschien nog uitgebreid worden met de onafhankelijke André-Pierre Puget (JEXISTE). PS, Ecolo en de PTB hebben samen 36 zetels.

De situatie wordt extra spannend omdat twee volksvertegenwoordigers uit de meerderheid op het punt staan om te bevallen. Voor cdH-politica Mathilde Van Dorpe zou er zich volgens cdH geen probleem stellen. Zij zetelt als opvolgster en zou indien nodig zelf kunnen vervangen worden door een andere opvolger. Voor gewezen federaal minister Jacqueline Galant (MR) ligt de zaak anders. Zij zou niet vervangen kunnen worden voor de stemming van de nodige constructieve motie van wantrouwen. “We hebben dat in rekening gebracht”, zegt men bij de MR. De partij wil zich echter niet wagen aan voorspellingen.

bron: Belga